|
||
.oO Etusivu Oo.oO Ruokakulttuuri Oo.oO Reseptit Oo. | ||
Kiinan päivittäinen ruoka Kiinalaiset kelpaa melkein mikä vain! Kiinalainen keittiö jaetaan neljään päähaaraan (ilmansuuntien mukaan). Pohjoisen keittiöstä löytyy vehnätuotteita, kuten nuudeleita, nyyttejä, leipää, ja suhteellisen vähän mausteita. Idässä keittiöstä löytyy merenantinmia, ruoka on valmistettu taidokkaasti. Shanghailaisessa keittiössä ruoka valmistetaan yleensä höyrystämällä. Itäisen ja eteläisen keittiötaidon ominaispiirteenä pidetään, että ruoka-aineiden valikoima on todella runsas ja kaikenlaisia erikoisuuksia kokeillaan innokkaasti. Kantonilaisessa keittiössä on ominaista runsas kasvisten, kalan ja äyriästen käyttö sekä ruoan mieto maustaminen. Etelässä riisi kuuluu ateriaan päivittäin. Läntisessä keittiössä käytetään reippaasti mausteita, chiliä, pippuria ja inkivääriä ei säästellä, ja myös tofua eli soijapavuista valmistettua "juustoa" käytetään runsaasti. Normaaleille kiinalaisille ruokailussa on tärkeää säännöllisyys - ruoka-ajoista pidetään kiinni - ja sosiaalisuus. Kiinalaisten symätapoihin kuuluu yhdessä syöminen ja ruokapöydässä keskusteleminen usein melko äänekkäästi. Ruokailu kestää huomattavan pitkään sillä ruokalajeja on useita, ja ateriakokonaisuuteen kuuluu aina alkupaloja, pääruoat ja keitto. Alkupalat tarjoillaan usein kylminä ja ne voivat olla pähkinöitä, säilöttyjä vihanneksia tai vaikka possunkorvia ja ankanjalkoja. Pääruokia on paljon, ainakin yksi per ruokailija, ja ne katetaan pöydän keskelle kaikkien nautittaviksi, jokainen voi siis maistaa vähän kaikkea. Pääruokien jälkeen syödään yleensä vielä keitto. Moni kiinalainen ei aterian aikana juo varsinaista ruokajuomaa, korkeintaan teetä ennen ateriaa, joten keitto toimiikin juoman korvikkeena. Kiinalaiset varovat juomasta kylmiä juomia, tai syömästä kylmiä ruokia, koska sen sanotaan olevan epäterveellistä. Varsinaisia jälkiruokia kiinalaiset eivät syö, korkeintaan pöytään saatetaan tuoda hedelmiä. Lähde: http://www.finefoods.fi |
||
|